Τα αρχαία καθυστερούν το Τζάνε - Καλαμάκι

28/06/2018 7:45 πμ.

Σε ζητήματα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, τα οποία αφορούν τον αρχαιολογικό χώρο Πεταλιδίου, εντοπίζεται το σημαντικότερο πρόβλημα για το έργο βελτίωσης στο τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι του δρόμου Ριζόμυλος - Κορώνη.

Εργο που δουλεύεται και έχει μπει στην τελική ευθεία, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018 - πράγμα βέβαια αρκετά δύσκολο.

Χθες στον επίμαχο αρχαιολογικό χώρο βρέθηκε η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη μαζί με ομάδα αρχαιολόγων, και είχε συνάντηση με το διευθυντή Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου Γιώργο Κωστόγιαννη, τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής Αντώνη Ψαράκη και τον εργοταξιάρχη του έργου Γιάννη Πλακιά.

“Αντιμετωπίζουμε τα τελευταία προβλήματα και κυρίως την παραχώρηση του αρχαιολογικού χώρου από την Αρχαιολογική Υπηρεσία”, μας ενημέρωσε ο κ. Κωστόγιαννης. Ανέφερε ότι “οι αρχαιολόγοι αξιολογούν τα ευρήματα που φαίνεται να είναι σοβαρά, και περιμένουμε το ΚΑΣ να δώσει την έγκριση για τις εργασίες”. Διευκρίνισε πως “συμφωνήθηκε να μειωθεί το όρυγμα από τα 70 στα 20 μέτρα, για να παραμείνει ενιαίος ο αρχαιολογικός χώρος”.

Ο κ. Πλακιάς παρατήρησε ότι ο σχεδιασμός είναι, αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, μέσα στον Ιούνιο να μπουν μηχανήματα στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις αρχές Απριλίου εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου συμπληρωματική σύμβαση ύψους 7 εκ. ευρώ, για το έργο στο δρόμο Τζάνε – Καλαμάκι. Η συμπληρωματική σύμβαση αφορά την παράκαμψη Πεταλιδίου, τον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής όπου η Αρχαιολογική Υπηρεσία ζήτησε την υπογειοποίηση του δρόμου, λόγω των ευρημάτων. Στην περιοχή αυτή εγκρίθηκε η κατασκευή κατ-εντ-κάβερ μήκους 168 μέτρων, κάτω από τα αρχαία.

Ο διευθυντής και ο εργοταξιάρχης παρατήρησαν ακόμα ότι ΟΤΕ και ΔΕΗ πρέπει να μετακινήσουν τα δίκτυά τους, για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, ενώ επεσήμαναν πως στοχεύουν τον Αύγουστο να είναι έτοιμο και με ασφαλτόστρωση ένα μεγάλο μέρος του έργου.

Εργασίες χωματουργικών αυτή την περίοδο γίνονται στις παρακάμψεις Πεταλιδίου και Καλαμακίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο βελτίωσης του δρόμου Ριζόμυλος - Κορώνη, στο τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι, μήκους 7.320 μέτρων, που ξεκίνησε από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, χρηματοδοτείται από το νέο ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα της Περιφέρειας, με προϋπολογισμό 11.631.298,59 ευρώ. Προβλέπονται 3,72 χιλιόμετρα νέων οδών και 2,84 χιλιόμετρα ανακατασκευασμένων ή αναβαθμισμένων οδών, καθώς περιλαμβάνει τις παρακάμψεις Τζάνε, Πεταλιδίου και Καλαμακίου. Ξεκινάει από τη γέφυρα του Τζάνε και καταλήγει μετά το Καλαμάκι.