Καλαμάτα: Δημόσια συζήτηση για την πλατεία 23ης Μαρτίου

09/07/2018 7:13 πμ.

Δημόσια συζήτηση για την αναδιάταξη - αναδιοργάνωση της πλατείας 23ης Μαρτίου οργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας, την Πέμπτη 12 Ιουλίου στις 8.30 το βράδυ, στην αίθουσα “Δημάρχου Χρήστου Μαλαπάνη” στο παλιό Δημαρχείο.

Στη συζήτηση έχουν κληθεί να συμμετέχουν: Το ΤΕΕ (Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου και Ν.Ε. Μεσσηνίας), το Νομαρχιακό Τμήμα ΕΕΤΕΜ (Επιστημονική Ενωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών) Μεσσηνίας, ο Σύνδεσμος Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων Μεσσηνίας, το Επιμελητήριο, η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου, η Ενωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας, ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Σύλλογος ΑμεΑ Μεσσηνίας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, η Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας και οι διευθυντές 3 συναρμόδιων Διευθύνσεων του δήμου.

Η συζήτηση θα γίνει πάνω στη μελέτη διαμόρφωσης της πλατείας 23ης Μαρτίου, το κόστος της οποίας κάλυψε η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και τη συνέταξε η “Ανάπλαση Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.”.

Η μελέτη αυτή προβλέπει:

1) Διατήρηση της αμφίδρομης κυκλοφορίας στις οδούς 23ης Μαρτίου, Υπαπαντής και Σταδίου, με καλύτερη διευθέτηση των κυκλοφοριακών ροών.

2) Διεύρυνση της πλατείας 23ης Μαρτίου στη νότια - νοτιοανατολική κατεύθυνση.

3) Επαναχωροθέτηση των προτομών των ηρώων της Επανάστασης του 1821. 4) Περιορισμό του χώρου για στάθμευση αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας 23ης Μαρτίου, ώστε ο χώρος που εξοικονομείται να αποδοθεί στη δημόσια λειτουργία και κατά προτεραιότητα στους πεζούς.

5) Διαπλάτυνση της νησίδας στην οδό 23ης Μαρτίου και εμπλουτισμό του πρασίνου.

6) Διαπλάτυνση των πεζοδρομίων εκατέρωθεν της οδού 23ης Μαρτίου και ενοποίησή τους με το δάπεδο της στοάς βόρεια και νότια, για την ευχερή κίνηση των πελατών των καταστημάτων και, εν γένει, των πεζών.

7) Εξασφάλιση εσοχών για στάση - στάθμευση οχημάτων ΑμεΑ, καθώς και για εφοδιασμό των επιχειρήσεων.

8) Βελτίωση της απορροής ομβρίων.

9) Βελτίωση των εγκαταστάσεων ηλεκτροφωτισμού.

Οπως αναφέρεται στη μελέτη, στο πλαίσιο αναβάθμισης των υποδομών της πόλης και της ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας, η ανάπλαση της ιστορικής πλατείας 23ης Μαρτίου και του περί αυτής χώρου στοχεύει: «Στην επίτευξη της περιβαλλοντικής αναβάθμισης της περιοχής. Στην αύξηση των περιοχών κίνησης των ευάλωτων χρηστών. Στην αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου περιφερειακά της πλατείας. Στην αισθητική αναβάθμιση για τόνωση εμπορικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα της περιοχής. Στη βελτίωση της άνεσης της κυκλοφορίας των πεζών».

Η πρόταση αυτή φέρεται να αποτελεί σύνθεση προτάσεων και ιδεών που προέκυψαν από τον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, τον οποίο προκήρυξε ο Δήμος Καλαμάτας για την αναδιάταξη του χώρου της πλατείας 23ης Μαρτίου. Είναι δε προσαρμοσμένη στις σημερινές δυνατότητες και συνθήκες, λαμβανομένου υπ' όψιν ότι οι συγκεκριμένοι δρόμοι που συμβάλλουν στην πλατεία είναι αναγκαίο -υπό τις παρούσες συνθήκες- να εξακολουθήσουν να εξυπηρετούν την κυκλοφορία στον άξονα Ανατολής - Δύσης της πόλης.