Στις 18 Σεπτεμβρίου η δίκη για τις απαλλοτριώσεις στο Τζάνε - Καλαμάκι

28/06/2017 10:34 πμ.

Αίτηση διόρθωσης κατέθεσε το ελληνικό Δημόσιο για την προσωρινή τιμή μονάδας των απαλλοτριώσεων στο έργο βελτίωσης του τμήματος Τζάνε - Καλαμάκι, στο δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη.

Η δικάσιμος για τη συζήτηση της αίτησης έχει προσδιοριστεί στις 18 Σεπτεμβρίου στο Μονομελές Εφετείο Καλαμάτας και αφορά συνολικά 431 ιδιοκτησίες.

Το ελληνικό Δημόσιο με ειδοποίησή του καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες να παραστούν στη δικάσιμο.

Με τον ορισμό της προσωρινής τιμής μονάδας για τις απαλλοτριώσεις, ανοίγει ο δρόμος για να υλοποιηθεί με πιο γρήγορες διαδικασίες το έργο στο τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι.

Να υπενθυμίσουμε ότι η συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου βελτίωσης του δρόμου Ριζόμυλος - Κορώνη, στο τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι, με χρηματοδότηση 15.407.673,29 ευρώ, έχει ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ, στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η ημερομηνία λήξης της ένταξης και του έργου είναι η 28η Οκτωβρίου 2017.

Στη β’ φάση του έργου περιλαμβάνεται η εκτέλεση όλων των απαραίτητων εργασιών για την ολοκλήρωση κατασκευής 7.320 μέτρων. Η αρχή της οδού είναι το πέρας της γέφυρας Τζάνε και το τέλος της είναι η έξοδος Καλαμακίου.

Αρχικά το έργο στο τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι, προϋπολογισμού 23,4 εκ. ευρώ, που υλοποιείται με έκπτωση 37,22%, χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ. Ομως, δεν ολοκληρώθηκε έως το τέλος του 2015, καθώς οι απαλλοτριώσεις δεν έχουν συντελεστεί ακόμα. Η συζήτηση στο δικαστήριο μετά από αναβολές έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου 2016.

Το έργο δημοπρατήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2012, η σύμβαση με τον ανάδοχο (Γ. Πετρής ΑΤΕ) υπογράφηκε στις 15 Νοεμβρίου 2013 και η αρχική προθεσμία υλοποίησης ήταν μέχρι τις 15 Μαΐου 2015.

Προβλέπει τις παρακάμψεις του οικισμού Τζάνε από την ανατολική πλευρά και του Πεταλιδίου από τη δυτική, πάνω από το χωριό, ενώ θα περάσει δυτικά από το Καλαμάκι, σε κοντινή απόσταση από το σημερινό δρόμο.