Δασικοί Χάρτες: Ενστάσεις χωρίς χρέωση εξετάζει το υπουργείο

21/06/2017 6:57 πμ.

Νέες διευκολύνσεις εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος για να προσελκύσει τους ενδιαφερόμενους ώστε να συμμετάσχουν στη διαδικασία επικύρωσης των δασικών χαρτών. Μια ρύθμιση που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», επεξεργάζονται συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, προβλέπει ότι οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν την ένστασή τους χωρίς την πληρωμή τέλους αλλά, αν δεν δικαιωθούν από τις επιτροπές κρίσης, θα οφείλουν να το καταβάλουν μέσα σε δέκα ημέρες.

Σε αντίθετη περίπτωσή η αίτησή τους θα τεθεί στο αρχείο και θα θεωρηθεί μηδέποτε υποβληθείσα.

Η προθεσμία λήγει στις 27 Ιουλίου και οι αρμόδιοι του υπουργείου διαμηνύουν ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση, αφού μέσα στον Σεπτέμβριο προβλέπεται να κυρωθούν οι πρώτοι δασικοί χάρτες για τα «καθαρά» τμήματα, τις εκτάσεις που δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι θιγόμενοι που δεν θα καταθέσουν ενστάσεις, θα μπορούν να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους μόνο μέσω των δικαστηρίων, κάτι που είναι ακριβό και χρονοβόρο.

Η διαδικασία αφορά δύο μεγάλες κατηγορίες πολιτών:

►Οσους αμφισβητούν εκτάσεις οι οποίες εμφανίζονται ως δασικές στους χάρτες ή κατέχουν αγρούς που έχουν εγκαταλειφθεί και δασώθηκαν.
►Οσους έχουν εκχερσώσει ώς το 2007 δασικές εκτάσεις και θέλουν να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας ή μόνο δικαίωμα χρήσης.