Νέες περιπέτειες με το δασολόγιο: Μπλόκο στις επιδοτήσεις

July 10, 2017, 9:52 a.m.

Το δασολόγιο όπως φαίνεται μπλοκάρει τις επιδοτήσεις για τους μισούς περίπου αγρότες της Μεσσηνίας. Η ταύτιση επιδοτούμενων αγροτικών εκτάσεων με αυτές που φαίνονται δασικές στο δασολόγιο, δημιουργεί πρόβλημα για το σύνολο της επιδότησης και αν δεν υπάρξει άμεσα συντονισμένη και ουσιαστική παρέμβαση θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων χιλιάδες αγρότες.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της επισημαίνει ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να μην χαθούν επιδοτήσεις. Η βούληση μπορεί να υπάρχει αλλά από μόνη της δεν αρκεί, γιατί στο ζήτημα εμπλέκονται οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες οι οποίες δεν βλέπουν ελληνικές ιδιαιτερότητες αλλά επιδοτούμενες εκτάσεις και το χαρακτήρα τους. Η πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί κινητοποίησε τις τελευταίες ημέρες τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος έστειλε λίστες με αριθμούς ΑΦΜ αγροτών που έχουν πρόβλημα στην Ενωση και τους υπόλοιπους φορείς που πραγματοποιούν ενεργοποίηση δικαιωμάτων, προκειμένου να ενημερωθούν οι αγρότες και να προχωρήσουν σε τακτοποίηση του προβλήματος με τα δασικά.

Η λίστα της Ενωσης Μεσσηνίας περιλαμβάνει 14.000 ΑΦΜ -περίπου το 50% των δικαιούχων- ενώ και στους υπόλοιπους παρόχους τα προβληματικά ΑΦΜ ξεπερνούν το 25% των δικαιούχων. Το ζήτημα όπως επισημαίνεται είναι ότι αν οι αγρότες που έχουν έστω και μικρό πρόβλημα με δασικό δεν σπεύσουν να το διορθώσουν, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συνολικό μπλοκάρισμα της επιδότησης. Οι αγρότες θα πρέπει έτσι να σπεύσουν άμεσα να υποβάλουν ενστάσεις και να προχωρήσουν σε εξαγορές, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν με μπλοκάρισμα της επιδότησης αλλά και ενδεχόμενο επιβολής προστίμου στο μέλλον.

Το πρόβλημα είναι ότι οι ημέρες που απομένουν για την υποβολή αιτήσεων και ενστάσεων για διόρθωση ή αποχαρακτηρισμό είναι ελάχιστες μιας και η προθεσμία λήγει στις 27 Ιουλίου. Πολλοί αγρότες επειδή είχαν μικροπροβλήματα δεν είχαν κινήσει τη διαδικασία, αν όμως όπως φαίνεται τώρα υπάρχει πρόβλημα για το σύνολο της επιδότησης, όταν υπάρχει πρόβλημα ακόμα και για λίγα επιδοτούμενα μέτρα θα πρέπει να προχωρήσουν σε αιτήσεις μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια που απομένουν.