Εβδομάδα εξελίξεων για την εκτός σχεδίου δόμηση

1 сентября 2020 г. 6:14

Εβδομάδα εξελίξεων αναφορικά με το ζήτημα της εκτός σχεδίου δόμησης, το οποίο έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά ακινήτων, θεωρείται η υφιστάμενη. Την Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου που έχει καταθέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας με τίτλο Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας, όπου, μεταξύ άλλων διατάξεων, προβλέπεται ο σημαντικός περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης.

Συγκεκριμένα, καταργούνται όλες οι παρεκκλίσεις που υπάρχουν σήμερα στην δόμηση οικοπέδων εκτός σχεδίου. Βάσει αυτών, ακόμα και αν μια έκταση είναι μικρότερη των τεσσάρων στρεμμάτων, που είναι η ελάχιστη επιφάνεια για να είναι μια έκταση άρτια και οικοδομήσιμη, υπήρχε η κατά περίπτωση δυνατότητα δόμησης, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του οικοπέδου και το σημείο του. Το νομοσχέδιο επιχειρεί να κλείσει όλα τα σημερινά “παραθυράκια”, απαγορεύοντας την δόμηση σε οικόπεδα 750 τ.μ., 1.200 τ.μ. ή ακόμα και δύο στρεμμάτων. 

Παράλληλα, ορίζεται ότι πλέον, η δόμηση θα είναι εφικτή μόνο σε οικόπεδα από 4 στρέμματα και πάνω κι εφόσον έχουν ελάχιστη πρόσοψη σε δρόμο (επαρχιακό, αγροτικό κτλ.) 45 μέτρων (κι ενώ σήμερα, το ελάχιστο όριο είναι ακόμα και 10 μέτρα σε ορισμένες περιπτώσεις). Οι παραπάνω διατάξεις θα τεθούν σε ισχύ μετά από δύο χρόνια από την ψήφιση του νομοσχεδίου. Στην διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, όσοι ιδιοκτήτες θίγονται θα μπορούν να εκδίδουν οικοδομικές άδειες με το σημερινό καθεστώς.

Αυτό ακριβώς επισήμανε σε δηλώσεις του, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, κ. Κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες οικοπέδων μικρότερων των τεσσάρων στρεμμάτων, έχουν στη διάθεσή τους έξι χρόνια, προκειμένου να οικοδομήσουn τα ακίνητά τους. Ο κ. Χατζηδάκης αναφερόταν στο περιθώριο τεσσάρων ετών, που προσφέρεται, ώστε να αξιοποιηθεί μια οικοδομική άδεια, από την ημερομηνία της έκδοσής της. Επίσης, σημείωσε ότι ναι μεν περιορίζεται η εκτός σχεδίου κατά περίπου 10%, ωστόσο, από τον περιορισμό αυτό θα εξαιρούνται σπίτια, τα οποία κατασκευάζονται με σύγχρονα ενεργειακά κριτήρια.

Αντιδρά η αγορά

Ωστόσο, οι φορείς της αγοράς ακινήτων έχουν έντονες αντιρρήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να κλιμακώσουν τις κινήσεις τους τις επόμενες ημέρες. Ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, Πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, τόνισε σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης το σαββατοκύριακο, ότι «η κατάργηση των παρεκκλίσεων σε σχέση με την εκτός σχεδίου δόμηση είναι σε εντελώς λάθος κατεύθυνση, διότι απαξιώνεται η ιδιωτική ακίνητη περιουσία χιλιάδων συμπολιτών μας που κατέχουν γη». Κατά τον κ. Ποταμιάνο, το περιβάλλον δεν βλάπτεται, ούτε καταστρέφεται από την δόμηση μίας ή δύο κατοικιών σε τέτοια αγροτεμάχια. 

Επίσης, «είναι εντελώς άκαιρη αυτή τη στιγμή, εν μέσω πανδημίας, μια τέτοια κίνηση ειδικότερα και με το χρονικό περιθώριο που δίνεται δύο ετών για έκδοση οικοδομικής άδειας». Σημειώνει επίσης ότι οι σχετικές διατάξεις δεν προσφέρουν κανένα έναυσμα ανάπτυξης κι επένδυσης στην εγχώρια κτηματαγορά, αντιθέτως δημιουργούν προβλήματα και στρεβλώσεις, ενώ καταλήγει ότι το Υπουργείο δεν κάλεσε κανένα φορέα της αγοράς ακινήτων, ώστε να συζητήσει και να εξετάσει όλες τις προεκτάσεις των ρυθμίσεων αυτών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) τις προηγούμενες ημέρες, η οποία σημείωσε ότι έχει γίνει αποδέκτης αντιδράσεων από χιλιάδες ιδιοκτήτες ανά την επικράτεια. Όπως ανέφερε σε επιστολή της την προηγούμενη εβδομάδα, “με τις διατάξεις αυτές απαξιώνεται σημαντικότατο τμήμα της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, μέσω της ουσιαστικής κατάργησης της νόμιμης δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας”. 

Η ΠΟΜΙΔΑ θεωρεί ότι οι διατάξεις αυτές θα οδηγήσουν σε μια νέα γενιά αυθαιρέτων κτισμάτων, ενώ θα απαξιώσουν πολλά ακίνητα, που σήμερα είναι οικοδομήσιμα, διότι δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν μελλοντικά. Επίσης, η μεταβατική περίοδος των δύο ετών, λόγω και της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, θα οδηγήσει σε πολλά “κουφάρια”, διότι οι οικοπεδούχοι θα σπεύσουν να εκδώσουν άδειες, ώστε να κατοχυρώσουν το δικαίωμα οικοδόμησης, χωρίς να έχουν όμως και τα χρήματα για να ολοκληρώσουν τις κατασκευές τους. Έτσι, ο φορέας εκπροσώπησης των ιδιοκτητών προτείνει να μην διαφοροποιηθεί το πολεοδομικό καθεστώς στα υφιστάμενα οικόπεδα.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα κι αν κάποια οικόπεδα “θιγούν” από τις διατάξεις και καταστούν μη άρτια και οικοδομήσιμα, δεν αποκλείεται αυτό να αλλάξει τα επόμενα χρόνια και να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να επιταχυνθεί κατακόρυφα η έκδοση πολεοδομικών σχεδίων για όλες τις περιοχές της χώρας. Σήμερα, μόλις το 20% της Ελλάδας έχει πολεοδομικό σχέδιο κι αυτό σε πολλές περιπτώσεις, είναι ήδη παρωχημένο, καθώς χρειάστηκαν πάνω από 20-25 χρόνια, έως ότου οριστικοποιηθούν, με αποτέλεσμα να αλλάξουν στο μεταξύ οι ανάγκες. 

Με το νομοσχέδιο, εισάγονται εργαλεία και θεσπίζονται διατάξεις για την ταχύτατη έκδοση πολεοδομικών σχεδίων. Στόχος είναι να έχει καλυφθεί το 50% της επικράτειας σε διάστημα μόλις τεσσάρων ετών και το σύνολο της χώρας μέχρι το 2030. Έτσι, «ο καθένας θα ξέρει πού μπορεί να χτίσει και πού δεν μπορεί. Αναβαθμίζεται με τον τρόπο αυτό η περιουσία των ανθρώπων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

businessdaily.gr