Οι φόροι... αυξάνουν τις συναλλαγές στην κτηματαγορά

27. März 2018 07:04

Έπειτα από μια δεκαετία πτώσης των τιμών των ακινήτων, το κλίμα στην κτηματαγορά έχει αρχίσει να αναθερμαίνεται και πολλοί προχωρούν σε μεταβιβάσεις για να γλυτώσουν την επερχόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Οι επερχόμενες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έχουν κινητοποιήσει τους υποψήφιους αγοραστές ακινήτων. Ορισμένοι βλέπουν ευκαιρίες και επισπεύδουν την αγορά κάποιου ακινήτου για να προλάβουν την αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα παρασύρει προς τα πάνω και τους φόρους μεταβίβασης.

Να σημειωθεί πως σήμερα στις πωλήσεις κατοικιών επιβάλλονται δυο ειδών φόροι, ήτοι ο φόρος μεταβίβασης που επιβάλλεται με συντελεστή 3% και ο ΦΠΑ 24%.

Αν ο φορολογούμενος αποκτά πρώτη κατοικία, τότε επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 3% που επιβάλλεται πάνω από το αφορολόγητο όριο (200.000 ευρώ για τον άγαμο και 250.000 για τον έγγαμο με προσαύξηση για τα παιδιά). Αν πρόκειται για δευτερεύουσα κατοικία, εξοχική, γραφείο ή κατάστημα και η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2006 τότε επιβάλλεται ΦΠΑ 24%.

Σε κάθε περίπτωση η αύξηση των αντικειμενικών τιμών θα φέρει αυξήσεις εκτός από τους φόρους μεταβίβασης, στις γονικές παροχές, τις δωρεές, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, τα τεκμήρια για τις κατοικίες, κ.α..