Καλαμάτα: Τακτοποιούνται όλα τα οικόπεδα στην Κηπούπολη

28. Mai 2017 19:34

Το 31% είναι τα κατά παρέκκλιση οικόπεδα στην πράξη εφαρμογής της Κηπούπολης, που έχει αναρτηθεί από την περασμένη εβδομάδα στο νέο Δημαρχείο Καλαμάτας (στο ισόγειο). Η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι άρτια και οικοδομήσιμα.

Μαζί με την ενημέρωση οι ιδιοκτήτες μπορούν και να υποβάλουν ενστάσεις έως τις αρχές Ιουνίου (το πιθανότερο μέχρι τις 6 του άλλου μήνα, λόγω των αργιών του Αγίου Πνεύματος).

Το 69% των οικοπέδων της περιοχής είναι τα μεγάλα οικόπεδα, από 800 τ.μ. και πάνω, τα οποία καλύπτουν τον κανόνα της αρτιότητας,

Οπως μας ενημέρωσε ο μελετητής Δημήτρης Ντοκόπουλος, η συνολική έκταση της πράξης εφαρμογής στην Κηπούπολη είναι 158.682 τ.μ. και δημιουργούνται 189 νέα οικόπεδα. Οι κοινόχρηστοι χώροι υπολογίζονται σε 81.000 τ.μ. Τα 32 από τα νέα οικόπεδα, με έκταση 4.447 τ.μ. (ποσοστό 3%) είναι κάτω από 300 τ.μ. (τα 15 περίπου απ’ αυτά είναι "τσόντες" - τμήματα από μεγάλα οικόπεδα). Από 300 έως 799 τ.μ. (όλα αυτά κατά παρέκκλιση) είναι 87 οικόπεδα, με έκταση 44.821 τ.μ. (ποσοστό 28%).

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πολεοδομία, η παρέκκλιση εφαρμόζεται σε όλες τις πολεοδομικές μελέτες. Στην Καλαμάτα, όπου ο κανόνας της αρτιότητας είναι τα 400 τ.μ., η παρέκκλιση είναι 120 τ.μ., ενώ στα πυκνοδομημένα, όπου ο κανόνας είναι τα 250 τ.μ., η παρέκκλιση προσδιορίζεται στα 75 τ.μ.

Η παρέκκλιση (300 τ.μ.) στην πολεοδομική μελέτη της Κηπούπολης προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα, στο ΦΕΚ της μελέτης που έχει δημοσιευτεί και η οποία έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Με την πράξη εφαρμογής γίνεται η τακτοποίηση όλων των οικοπέδων.

Ακόμα, έγινε γνωστό ότι στην Κηπούπολη με τις νέες εισφορές δεν υπάρχουν ελλείμματα και ο δήμος δεν θα αναγκαστεί να πληρώσει για τους κοινόχρηστους χώρους.

Η ανάρτηση της πράξης εφαρμογής έχει γίνει στο ισόγειο του νέου Δημαρχείου (παλιό Νοσοκομείο), όπου η ενημέρωση πραγματοποιείται από αρμόδιους μηχανικούς της Πολεοδομίας. Χθες την ενημέρωση έκανε η τοπογράφος - μηχανικός Σωτηρία Τσιάλα, που μας πληροφόρησε ότι περνούν ιδιοκτήτες γης κι ενημερώνονται και κάποιοι -όχι πολλοί- υποβάλλουν κι ενστάσεις.

Ο Δήμος Καλαμάτας έχει καλέσει όλους τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες να ενημερωθούν, γιατί έγινε ανασύνταξη της πράξης εφαρμογής.